onsdag den 7. december 2011

Flere tanker om mad

En af de ting der er galt med vores måde at spise på, og det gælder ikke kun fede men alle, det er at vi spiser for hurtigt. Vi lever i en verden hvor det går stærkt og det forventes af os at vi er hurtige til det hele. Diætisten spurgte os hvad vi fik at spise få dage før vi kom på kursus, der var ingen der kunne huske hvad de fik til aften bare 3 dage før. Og med den fart mange af os spiser med, ja så smager man jo faktisk dårligt på det man spiser, det skal bare ned og så skal vi videre. Spise pauserne på arbejdspladserne er sjældent egnede til andet en noget hurtigt, vi skal jo lave noget og ikke sidde der og spise det halve af dagen. Problemet er bare at hvis vi spiser rigtigt, så bliver vi også mere effektive og i bedre humør, hjernen fungere også bedre.

I og med at der bliver flere og flere fede, ja så bliver der også flere og flere mennesker der får en OP, det betyder at mange arbejdspladser nu må kigge på spisepauser, for  os der får denne OP skal spise ofte, og det er i sig selv ikke noget problem, det har de fleste af os gjort hele tiden :-D
Nej det svære bliver at et måltid skal tage 20-30 minutter at indtage, og det er altså en meget lille portion mad vi snakker om her. Men for alle andre burde spisetiden også forlænges på et måltid, ofte er f.eks. aftensmaden det tidspunkt hvor vi er samlet hele familien omkring bordet, og de fleste steder er det vel det måltid der tager længst tid, fordi vi også får snakket over maden. Hvem nyder ikke at sidde med en flok gode mennesker over god mad og snak? Det bliver en helt anden spise oplevelse end når vi nærmest bare kaster maden i os, og vores mave kan meget lettere følge med når maden  kommer i det rigtige tempo.

Vi spilder og taber maden fordi vi tager for meget mad op med vores ske eller gaffel, vi smager egentlig ikke på vores mad längere, hvilket måske er meget godt når nu mange bruger en gang pulver og andet bras som grund element til en ret. Vi stiller sjældent krav til det vi køber, hvilket jo gør at de kan sælge os alt det lort de kan komme i tanke om at lave.

Det er ikke nemt at ændre dårlige vaner, men det er heller ikke umuligt. Det er absolut heller ikke umuligt at få ændret på det der sælges til os, men det kræver at vi ikke er ligeglade med det vi køber, for mange kræver det måske at de er parate til at betale lidt mere og sparer et andet sted. I DK er priserne på mad allgevel tårn høje uanset hvad du køber, så hvorfor ikke stille krav når du alligevel skal betale kassen for noget lort.

Mange siger det er mere dyrt at leve sundt end usundt, men man bliver altså mere mæt og tilfreds af sund mad, så prisen er i sidste ende værd at betale. Jeg har heller ikke røven fuld af penge, men jeg ved jeg lever billigere når jeg lever sundt, end jeg gør når jeg lever usundt. Nu er jeg tvunget til at tage de rigtige valg, og det har jeg det rigtig fint med.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar